Onderwerpen Zelfstandig leven en wonen

Zelfstandig leven

Heel wat personen met een beperking wensen zo zelfstandig mogelijk door het leven te gaan. Huidig zijn er heel wat bestaande organisaties die de ‘inclusie’ gedachte willen integreren in onze huidige samenleving en dit door behulp van ondersteuning, hulpmiddelen,…

Nuttige links

 • Het VAPH
  vaph.be
  Het VAPH streeft naar een zo groot mogelijke autonomie en levenskwaliteit van personen met een handicap en treedt op als een klantgerichte en efficiënte partner van personen met een handicap en de organisaties die zorgen voor een kwaliteitsvolle ondersteuning. (Vlaanderen Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
 • Onafhankelijk Leven
  onafhankelijkleven.be
  Onafhankelijk Leven helpt mensen met een fysieke of verstandelijke handicap de regie van hun leven in handen te nemen. Als organisatie die aan de basis ligt van het persoonsvolgend budget, komen zij op voor het recht van alle mensen met een handicap om hun leven zo zelfstandig mogelijk in te vullen. Als specialist in persoonsvolgende budgetten zijn zij de eerste partner voor mensen of hun familie die ervoor kiezen dit budget zelf te beheren. (Vlaanderen)
 • TRIXXO
  https://www.trixxo.be
  TRIXXO exxtra: assistentie voor budgethouders. (België)
 • ORA liften n.v.
  https://www.oraliften.be
  ORA liften biedt huisliften en liftplatformen aan om architecturale barrières en trappen te overbruggen. (Antwerpen)
 • INCLURE
  https://inclure.be
  Inclure architecten zijn drie architecten en één interieurarchitect met een passie voor levenslange woningbouw; zij passen woningen volledig aan aan de behoeften van de klant. (Vlaams-Brabant)
 • ADO Icarus vzw
  ado-icarus.be
  ADO Icarus vzw geven mensen die een beperking hebben de kans te geven om zelfstandig te wonen en te leven. (Vlaanderen)
 • VillaVip
  https://www.villavip.be
  Een VillaVip is een hedendaagse, fijne en kleinschalige woning waar 10 volwassenen met een beperking samenwonen met een zorgkoppel. (Vlaanderen)
 • ’t Spoor
  tspoor.net
  samen met de thuisbegeleider bespreek je wat je zelf belangrijk vindt. Zij/hij informeert en adviseert of wijst de weg naar andere diensten. De thuisbegeleider ondersteunt jou om zoveel mogelijk zelf op te nemen. Zo word je gaandeweg sterker, en is thuisbegeleiding niet langer nodig.(West-Vlaanderen)
 • De Branding
  debranding.be
  Ondersteuning aan mensen met een beperking (Kortrijk): Verspreid over meerdere locaties in Zuid-West-Vlaanderen bieden ze diverse vormen van dagondersteuning, woonondersteuning en individuele ondersteuning. (West-Vlaanderen)
 • Heder
  heder.be
  Heder kan je helpen met de zoektocht naar arbeids-of daginvulling en met het onderhouden en uitbreiden van betekenisvolle contacten. Ook dagbesteding, wonen, kortverblijf, paramedische ondersteuning … behoren tot de mogelijkheden. Alles kan steeds aangepast worden aan wat je op dat moment nodig hebt. (Antwerpen)
 • Exalta Focus-Plus
  focusplus.be
  Deze organisatie ondersteunt personen met een beperking die zelfstandig willen leven. (Oost-Vlaanderen)
 • Zewopa
  inclusiefwonen.com
  Deze organisatie biedt woon-en zorgondersteuning aan mensen met een (vermoeden van een) beperking. (Antwerpen)
 • Blijf actief – thuis in autonomie
  https://www.blijfactief.be
  Expert in zorgwoningen, trapliften en woonaanpassingen. (Vlaanderen)
 • Vlaamse kost
  https://vlaamse-kost.be
  Telefonisch of online te bestellen dagmenu’s die aan huis worden geleverd. (Limburg)
 • Hulphonden
  https://canisha.be
  Canisha vzw leidt hulphonden op die personen met een motorische beperking bijstaan. Ze voeren dagelijkse belangrijke opdrachten uit en geven hen op die manier een stukje autonomie terug. (Vlaanderen)
  https://dyadis.org
  Dyadis leidt assistentiehonden op die ze gratis schenkt aan mensen met een ziekte of een handicap. (Brussel)

Lees verder